Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Πεσόντες του’ 40 -Αδέλφια που δε γύρισαν από το μέτωπο

 ΑΔΕΛΦΙΑ ΠΟΥ ΔΕ ΓΥΡΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ
28 Οκτωβρίου 1940 ημέρα Δευτέρα. Από τις 5 η ώρα το πρωί της ημέρας εκείνης η κραυγή των σειρήνων και οι καμπάνες των εκκλησιών καλούσαν τους Ελληνες σε συναγερμό.
Ο ιταλικός στρατός προσέβαλε τις ελληνικές δυνάμεις σ’όλο το μέτωπο της Ελληνο-Αλβανικής μεθορίου.
Οι επίστρατοι ακούγοντας το σάλπισμα της πατρίδας, εγκατέλειψαν γονείς, αδέλφια, συζύγους, παιδιά και βιός, κατατάχτηκαν στο στρατό και έτρεξαν στο μέτωπο να πολεμήσουν μαζί με τα στρατευμένα νιάτα τον ιταλό εισβολέα.
Πολλοί απ’αυτούς δε γύρισαν από το μέτωπο. Ο πόλεμος αυτός εκτός απ’τις ιαχές του θριάμβου άφησε πίσω του και οδύνες για όσους έπαθαν καταστροφές, απώλειες ζωής, αναπηρίες συγγενών και πολλά παιδιά έμειναν ορφανά.
Ανάμεσα σ’αυτούς που δε γύρισαν από το μέτωπο είναι και πολλά αδέλφια.
Με μερικές τέτοιες περιπτώσεις θα ασχοληθούμε στο παρόν αφιέρωμα μνήμης και τιμής το οποίο είναι συνάμα ένα θυμίαμα ευχαριστίας στα αδέλφια-μαχητές του’40, που έγραψαν με το άλικο αίμα τους το έπος του’ 40.

1η περίπτωση: Τα αδέλφια Ευάγγελος και Βασίλειος Σίψας (ή Σύψας) του Αθανασίου από τη Φυλιαδώνα Δομοκού Φθιώτιδος.


Ο στρατιώτης Ευάγγελος Σίψας του Αθανασίου γεννήθηκε το 1914 και υπηρετούσε στο 4ο Σύνταγμα πεζικού. Σκοτώθηκε τις πρώτες ημέρες του πολέμου (11/11/1940) στη μάχη Ελεύθερου της Κόνιτσας.
Αφησε δύο κορίτσια ορφανά.








Ο στρατιώτης Βασίλειος Σίψας του Αθανασίου γεννήθηκε το 1907 και υπηρετούσε στη Μονάδα 541.Πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου 1941 στο Σ4 Ορεινό χειρουργείο που λειτούργησε στο χωριό Κούταλι Πρεμετής.
Αφησε τρία αγόρια ορφανά.


Στο χωριό Κούταλι Πρεμετής από 30/12/1940 -13/4/1941 λειτούργησε το Σ4 Ορεινό χειρουργείο και το Νοσηλευτικό τμήμα.
Από επιτόπια έρευνα και μαρτυρίες το νοσοκομείο λειτούργησε στη θέση που δείχνει η παρακάτω φωτογραφία.




Στη θέση που βρίσκεται το εικονιζόμενο κτίριο υπήρχε την περίοδο του 1940-41 διώροφο κτίριο που στεγάστηκε το Σ4 Ορεινό χειρουργείο

Τις απώλειες του νοσοκομείου αυτού έθαψαν σε παρακείμενο χωράφι όπως η παρακάτω φωτογραφία.

Αυτό το χωράφι χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο πεσόντων την περίοδο του 1940-41. Τάφηκαν 37 άτομα
Μετά από 59 χρόνια έγινε εκταφή και μεταφορά των οστών στην εκκλησία Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στην Κλεισούρα. Εκεί βρίσκονται 292 κιβώτια με οστά πεσόντων.
Αναγνωρισμένος μόνον ένας. Πιθανόν κάποιο απ’αυτά τα κιβώτια να φιλοξενεί και τα οστά του Βασιλείου Σίψα από τη Φυλιαδώνα Δομοκού.

2η περίπτωση: Τα αδέλφια Κων/νος και Δήμος Ασημακόπουλος του Αθανασίου από το χωριό Αλφειούσα Ολυμπίας του νομού Ηλείας.


Ο στρατιώτης Κων/νος Ασημακόπουλος του Αθανασίου γεννήθηκε το 1916 και υπηρετούσε στο 9ο Σύνταγμα πεζικού (Καλαμάτας). Σκοτώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1940 στο Σκίβοβικ Β.Δ του Αργυροκάστρου.







 
Ο στρατιώτης Δήμος Ασημακόπουλος του Αθανασίου γεννήθηκε το 1914. Συνελήφθη αιχμάλωτος στο Αλβανικό μέτωπο και μεταφέρθηκε στην Ιταλία όπου πέθανε από τις κακουχίες.






3η περίπτωση: Τα αδέλφια Αριστείδης και Νικόλαος Κατσώλης του Αναστασίου από το χωριό Φασκομηλιά Ολυμπίας του νομού Ηλείας.




Ο στρατιώτης Αριστείδης Κατσώλης του Αναστασίου γεννήθηκε το 1911 και υπηρετούσε στο 9ο Σύνταγμα πεζικού (Καλαμάτας). Πέθανε στο 3ο Στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών στις 4 Ιουνίου 1941.






Ο στρατιώτης Νικόλαος Κατσώλης του Αναστασίου γεννήθηκε το 1915 και υπηρετούσε στο 9ο Σύνταγμα πεζικού (Καλαμάτας). Εξαφανίστηκε στην Τρεμπεσίνα Αλβανίας στις 16 Απριλίου 1941 (κατά την οπισθοχώρηση).