Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

ΜΝΗΜΗ ΠΕΣΟΝΤΩΝ 1940-41 ΑΠΟ ΤΟ Ν.ΕΥΒΟΙΑΣΜΝΗΜΗ ΠΕΣΟΝΤΩΝ 1940-41 ΑΠΟ ΤΟ Ν.ΕΥΒΟΙΑΣ

 Ανάμεσα στους 13.348 μαχητές του 1940-41 που δεν γύρισαν από το μέτωπο και έμειναν για πάντα οι περισσότεροι (8.000 περίπου) στα βουνά και τα λαγκάδια της Αλβανίας είναι και αρκετοί από το νομό Εύβοιας.

Η έρευνά μου κατέγραψε 302 άτομα.

Αξιωματικοί
12
Οπλίτες
290

Οι περισσότεροι Ευβοιώτες που πολέμησαν έπεσαν στο γεωγραφικό χώρο από υψώματα Τεπελενίου μέχρι υψώματα Κλεισούρας.

Δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία και εκεί άφησαν την τελευταία τους πνοή.

Στη μακρόχρονη έρευνά μου για τους πεσόντες στο χώρο της Αλβανίας εντόπισα τους τάφους  Ευβοιωτών πεσόντων και το 2002 ενημέρωσα τους συγγενείς τους. 

Αυτοί είναι:

Καλιανιώτης Ιωάννης του Θεοδώρου από Κριεζά Καρυστίας

Μαντζίνης Γεώργιος του Φραγκίσκου από Κάψαλα Ευβοίας και

Μπασούκος Γεώργιος του Ευαγγέλου από Θεολόγο Ευβοίας

Αρκετοί ήσαν και εκείνοι που εξαφανίστηκαν στα βουνά της Αλβανίας.

Το διάγραμμα που ακολουθεί είναι αποκαλυπτικό.


Ο πρώτος Ευβοιώτης νεκρός ήταν ο Δεκανέας Δρακόπουλος Ηλίας του Ιωάν. από τη Χαλκίδα και δεύτερος κατά σειρά ο Παναγιώτου Αθανάσιος του Περικλή από τη Στενή Ευβοίας. Πνίγηκε κατά την επιβίβαση του 3ου Σ.Π. στο πλοίο Ανδρος στις 3 Νοεμβρίου 1940.

Τρεις ημέρες αργότερα στις 5 Νοεμβρίου στη μάχη της Μπίγλιτσας άλλοι 5 Ευβοιώτες άφησαν την τελευταία τους πνοή και μέχρι τη λήξη του Ελληνο-ιταλικού πολέμου και της Γερ-μανικής εισβολής το δέντρο της λευτεριάς ποτίστηκε με άφθονο αίμα Ευβοιωτών πεσόντων.

Πλησιάζει η 28η Οκτωβρίου και στην 73η επέτειο ας τους θυμηθούμε.

Γνωρίστε τους και τιμήστε τους όπως τους αρμόζει.ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μ.Φ.Α     = Μοίρα φορτηγών αυτοκινήτων

Μ.Ο.Π     = Μοίρα ορειβατ. Πυροβολικού

Σ.Ν.          =Στρατιωτικό νοσοκομείο

Σ.Π.           = Σύνταγμα πεζικού

Σ.Ο.Π.       = Σύνταγμα Ορειβ. Πυροβολικού

Λ.Δ.Β. Σ.Σ = Λόχος Διοικήσεως Β’ Σώματος Στρατού


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Στρ. Μαντζίνης Γεώργιος -Κάψαλα Ευβοίας
 Στρ. Μπαϊρακτάρης -Αγ.Ιωάννης Ευβοίας
 (Από το φωτογραφικό αρχείο Δημ.Ελευθερίου)


ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ
Οι τάφοι των 3 Ευβοιωτών πεσόντων βρίσκονται στο χωριό Βουλιαράτι Αργυροκάστρου. Τους εντόπισα το 2001 στα πλαίσια της έρευνάς μου για τους πεσόντες του'40 και ενημέρωσα τους συγγενείς τους.

ΠΙΝΑΚΕΣ

Υπόδειξη: Οι πίνακες που ακολουθούν μεγαλώνουν και διαβάζονται καλύτερα πιέζοντας κλίκ επάνω σε κάθε πίνακα 

Παραλείψαμε 2 ονόματα και τα συμπληρώνουμε.

Επισήμανση-Συμπληρωματικές πληροφορίες
Σύμφωνα με επιστολή του Λοχαγού Πανταζή προς την χήρα του πεσόντος , ο στρατιώτης Νικόλαος Μπιμπλής (α/α 151 στην παραπάνω κατάσταση) τραυματίστηκε στο ύψωμα 1285 στις 25/1/1941 και υπέκυψε στα  τραύματά του στις 26/1/1941. Ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο Μαλέσοβας.
ΠΗΓΕΣ: 1. ΓΕΣ  -Αγώνες και νεκροί  1940-45
                2. Αγαθοκλή Παναγούλια -Οσοι δε γύρισα από το μέτωπο -Αθήνα 2002
 

7 σχόλια:

akrat είπε...

μπράβο σας κύριε

εύγε

akrat είπε...

εκείνο που δεν είδα είναι ο πρώτος νεκρός ο Εβραίος στο θρήσκευμα ο ήρωας Φρατζής ή φταίει η απροσεξία μου που είναι παροιμιώδης??

Νατάσα είπε...

Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Παρακαλώ μόνο, αν είναι δυνατόν, να διορθώσετε κάτι. Ο Βαρδαλάς Ιωάννης του Γεωργίου δε γεννήθηκε στη Χαλκίδα, αλλά ήταν πρόσφυγας από τα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας. Το γνωρίζω καλά γιατί ήταν παππούς μου.

Γιώργος Γκλιάτης είπε...

Συγχαρητηρια για την δουλεια σας.

gulliver είπε...

κ. ή κ. akrat ο Χαλκιδαίος ήρωας του αλβανικού έπους Μαρδοχαίος Φριζής, δεν ήταν ο πρώτος νεκρός του μετώπου, αλλά αυτό δεν αφαιρεί την αξία και την τιμή που του πρέπουν. Νομίζω κι εγώ ότι η θέση του είναι ανάμεσα στους πεσόντες συντρόφους του, όπου εξ'άλλου ανήκει.
Συγχαρητήρια στον κ. Αγαθοκλή Παναγούλια -Ιστορικό ερευνητή που έκανε αυτή τη θαυμάσια δουλειά και ο οποίος είναι αρμόδιος να απαντήσει για τον ήρωα Φριζή.

Αγαθοκλής Παναγούλιας είπε...

Για τους 20 πρώτους νεκρούς αξιωματικούς του 1940 έχω αναρτήσει πίνακα στο ιστολόγιό μου γιατί πολύς λόγος γίνεται για το θέμα αυτό. Τα στοιχεία προκύπτουν από το αρχείο ΓΕΣ/ΔΙΣ.
Ο Μαρδοχαίος Φριζής φονεύτηκε στις 5/12/1940 και επομένως η αναφορά ότι είναι ο πρώτος δεν είναι σωστή χωρίς αυτό να αναιρεί την αξία και την τιμή που του πρέπουν συμφωνώντας και με τον αναγνώστη μου gulliver. Για την ιστορική τάξη και μόνο.
Με την ευκαιρία αυτή σημειώνω ότι τα οστά του αξιωματικού Φριζή έχουν περισυλλεγεί και έχουν μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη.

constastin είπε...

Καλημέρα σας.Ονομάζομαι Κώστας Τσαούσης υιός του αείμνηστου Γιάγκου Τσαούση εκπαιδευτικού και συγγραφέα της τρίτομης Ευβοικής εγκυκλοπαίδειας.Συγχαρητήρια για την φανταστική εργασίας σας.Εδώ θα ήθελα να προσθέσω το εξής.Ο παππούς της συζύγου μου Ιωάννης Αιδίνης από τον Άγιο Γεώργιο Αυλωναρίου σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο το 1941 και ουδέποτε μάθαμε που ακριβώς έχει ενταφιαστεί (αν έχει!!).Παρακαλώ λάβετε το υπόψιν σας.Για περισσότερα μπορείτε να
μου τηλεφωνήσετε στο 6971539912 ή να μου στείλετε e-mail:kitsaoussis@gmail.com