Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

O εορτασμός της 70ης επετείου του ΟΧΙ στο χωριό Βουλιαράτι Αργυροκάστρου

Ο εορτασμός της 70ης επετείου του ΟΧΙ στο χωριό Βουλιαράτι 
Με λαμπρότητα γιορτάστηκε  η 70η επέτειος του ΟΧΙ στα μέρη που γράφτηκε το έπος του 1940.

Νωρίς το πρωϊ η Ελληνική πολιτεία δια του πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα κατέθεσε στεφάνι στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Κλεισούρας, που αναγνωρίστηκε πρόσφατα και στη συνέχεια στο χωριό Βουλιαράτι Αργυροκάστρου, εκεί που βρίσκεται το μοναδικό στρατιωτικό κοιμητήριο με αναγνωρισμένους πεσόντες, έγινε η κεντρική εκδήλωση για τους 8.000 μαχητές του’40 που έμειναν για πάντα στη γειτονική χώρα.Απ'αυτούς λίγοι έχουν ταφεί σε νεκροταφεία ή έχουν μεταφερθεί τα οστά τους σε χώρους εκκλησιών. Οι περισσότεροι είναι θαμμένοι κάπου κοντά στον τόπο τιμής. 

Η δοξολογία

Στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που χρονολογείται από το 1584 χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ.Δημήτριος. Πλήθος κόσμου από την Ελλάδα και την Ελληνική μειονότητα συμμετείχε στην εκδήλωση.Μετά το τέλος της δοξολογίας σχηματίστηκε πομπή και όλοι κατευθύνθηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο.


 


Η επιμνημόσυνη δέηση

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και το προσκλητήριο πεσόντων.
Συγκινητική ήταν η παρουσία των συγγενών των πεσόντων που αναπαύονται στο στρατιωτικό κοιμητήριο.
Παραβρέθηκαν  ο πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Νικόλαος Πάζιος, ο Γενικός πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Ιωάννης Ριζόπουλος, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής κ. Ευάγγελος Ντούλες, ο ανεξάρτητος βουλευτής Βαγγέλης Τάβος, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Παντούλας,  ο πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Βασίλης Μπολάνος,ο ακόλουθος Αμυνας της Ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα. Παναγιώτης Φαραντάτος, η περιφερειάρχης Αργυροκάστρου κ.Μιμόζα Τσόμο, οι έπαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι από την Ελλάδα του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων και της Ενωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, οι συγγενείς των πεσόντων και εκπρόσωποι βορειοηπειρωτικών σωματείων και πολλοί άλλοι. Την Αλβανική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εργασίας κ. Σ. Ξέρας.
 Το μνημείο που βρίσκεται δίπλα απ’το ναό της Αγίας Σκέπης γέμισε από στεφάνια που κατέθεσαν:
Ο πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα κ.Νικόλαος Πάζιος, ο Υπουργός Εργασίας της Αλβανίας κ.Σπύρος Ξέρας, ο  Ακόλουθος Αμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα κ.Παναγιώτης Φαραντάτος, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Παντούλας, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ.Βαγγέλης Ντούλες, ο ανεξάρτητος βουλευτής Βαγγέλης Τάβος, η Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου κ.Μιμόζα Τσόμο, ο Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑ» κ.Βασίλης Μπολάνος, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.Γεώργιος Καψάλης, ο έπαρχος Ανω Δρόπολης Κων/νος Κώστας, ο εκπρόσωπος των συγγενών των πεσόντων στο Βουλιαράτι κ.Κων/νος Δερδεμέζης, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων κ.Αγαθοκλής ο Παναγούλιας, ο Πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων λογοτεχνών κ.Ελευθέριος Τζόκας, ο εκπρόσωπος των συγγενών των Αρτινών πεσόντων στο Βοδίνο Δρόπολης κ.Ιωάννης Μπουραντάς, ο Πρόεδρος της νεολαίας βορειοηπειρωτών Θεοφάνης Καλυβιώτης, ο εκπρόσωπος της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Θεσσαλονίκης και μερικοί υποψήφίοι αυτοδιοικητικών συνδυασμών καθώς και οι μαθητές και δάσκαλοι του Βουλιαρατίου.Ο πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα Νικ. Πάζιος
κατέθεσε στεφάνι
  

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων
Αγαθοκλής Παναγούλιας κατέθεσε στεφάνι
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
Ο Πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Λογοτεχνών
Ελευθέριος Τζόκας κατέθεσε στεφάνι


Χαιρέτησε ο πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα
κ.Νικόλαος Πάζιος ο οποίος διάβασε και το μήνυμα
της Πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδος για την
ημέρα της επετείου.

Η μαθητική εκδήλωση
Η εκδήλωση στο στρατιωτικό κοιμητήριο έκλεισε με μαθητική εκδήλωση και τον Εθνικό ύμνο. Αξίζουν συγχαρητήρια στο εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων του Βουλιαρατίου για την άρτια παρουσίαση και την επιλογή των ποιημάτων και των απαγγελιών που ήταν εμπνευσμένα από γεγονότα που διαδραματίστηκαν τον καιρό του πολέμου στον τόπο τους. Μερικά αποσπάσματα παρακολουθείστε εδώ:


Η δεξίωση
 


Στην κεντρική πλατεία του χωριού έγινε η δεξίωση για τους επισκέπτες και τους συγγενείς των πεσόντων.

 Η μουσική κομπανία των αδελφών Βέρδη έπαιξε ηπειρώτικα και πατριωτικά τραγούδια που τα χόρεψαν οι μαθήτριες του σχολείου ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές.
                                                             


Ολοι έφυγαν ενθουσιασμένοι και αναβαπτισμένοι, ανανέωσαν δε το ραντεβού  για τον επόμενο χρόνο.
Εκδηλώσεις για την 70η επέτειο έγιναν και σε άλλα μέρη της Αλβανίας όπως στους Αγίους Σαράντα, στη Χειμάρρα και την Κορυτσά.1 σχόλιο:

Sotiris Sotiropoulos είπε...

Μπράβο Αγαθοκλή
Διασώζεις την ιστορική μνήμη και συντηρείς την εθνική αυτογνωσία, χωρίς εθνικισμόυς ή εθνοαποδομήσεις...
Ελπίζω στο επόμενο ταξίδι σου στα ιερά χώματα της Β. Ηπέιρου, όπου και η δική μας αδελφή Δίβρη, να πάμε μαζί.
Σωτήρης Σωτηρόπουλος-Περιοδ. "ΔΙΒΡΗ"