Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥ’40 –ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ 1940"

ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥ’40 –ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μπουσουλοπούλιου 1ου Γυμνασίου Αργους παρουσιάστηκε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011 το βιβλίο του καθηγητή Γιώργου Κόνδη «ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ 1940».

Για το βιβλίο μίλησαν ο Αγαθοκλής Παναγούλιας –Ιστορικός ερευνητής ο οποίος και το προλογίζει  καθώς και ο Βασίλης Τσιλιμίγκρας- Φιλόλογος και ιστορικός. Αποσπάσματα διάβασε ο Νίκος Ταρατόρης, σκηνοθέτης της Αργολικής πολιτιστικής πρότασης.
 

 


Το βιβλίο αυτό καταγράφει άγνωστες λεπτομέρειες και προσωπικές εμπειρίες Αργείων μαχητών του’40.
Βασίζεται κυρίως σε ένα κιτρινισμένο και φθαρμένο τετράδιο που κρατούσε για χρόνια κρυμμένο σ’ένα μπαούλο ο μαχητής του’ 40 Δημήτριος Σιώτος από τα Σταθέικα Αργους. Στο τετράδιο αυτό ο στρατιώτης του 8ου Συντάγματος πεζικού είχε φυλαγμένες τις σκληρές αναμνήσεις του απ’τη ζωή του στο μέτωπο.
Περιγράφει εικόνες από την καθημερινότητα στο μέτωπο με ένα πηγαίο λόγο, απλό και απέριττο.
Μια απ’αυτές τις εικόνες που περιγράφει είναι και τούτη:
«Στις 23/11/40 το βράδι εξεκίνησε όλο το Σύνταγμα να φύγει πήραμε έναν ατραπό ένας πίσω τον άλλον μέσα σε κάτι ρεματιές και σε κάτι δάση που δεν έβλεπες ούτε θεό από της οξιές. Δο να μίνουμε κι να φθάσουμε που να μίνουμε άλος έπεφτε δόθε άλλος γλίστραγε κίθε από της λάσπες και την κακοτοπιά άλο μουλάρι έβλεπες ήχε ντουμπαρίση και είχε πάη στο ρέμα άλο είχε γιρίση και το σίκοναν. Τι να έβλεπες χάλια αδιόρθοτα. Στις 12 η όρα τη νύχτα ανεβένουμε σε μια κοριφή ενός ψιλού βουνού και καθήσαμε να ξεκουραστούμε μα που να καθόσουν είχε πασπάλα χιόνη ρίξη και κατόπιν πάγο μας έκοψε το κρίο...»
Μια συγκλονιστική ιστορία ενός απλού ανθρώπου, ενός απλού μαχητή που χώρεσε σε 70 σελίδες ενός απλού τετραδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: